• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

 

ВИДЕО

 
 

 

НОВИНИ

 
 

Заключителна конференция за Нидерландския проект за трудова миграция

Успехът на дейностите, изпълнени от Център Амалипе и останалите партньори по Нидерландския проект за трудова миграция е безспорен. Информираността за правата и задълженията на емигрантите в Холандия сред участвалите в информационните дейности, организирани от регионалните координатори на Амалипе е 4,17 (по скала между 2 и 6), докато информираността сред контролна извадка роми и турци е едва 2,77. Това показва много висока добавена стойност, посочи Боряна Димитрова от агенция „Алфа Рисърч”, която е провела проучване за резултатите от проекта. Този успех се дължи на избрания подход – информационни кампании в общността, съобразени със спецификите на ромска общност и от избраната организация Амалипе, която е разпозната на терен и се ползва с доверието на местните общности в цялата страна, каза още Димитрова.

Това се случи на конференция, организирана от Посолството на Нидерландия по повод края на проекта. Тя се проведе на 30 ноември в гр. София. В нея участваха Н.П. Том ван Оорсхот (Посланик на Кралство Нидерландия в България), Деница Сачева (заместник-министър на труда и социалната политика), Камелия Димитрова (Секретар на Комисията за борба с трафика на хора), Деян Колев (председател на Център Амалипе), Питър ван Флит (Зам. – ръководител на Нидерландското посолство), регионални координатори на Амалипе и на Комисиите за борба с трафика на хора.

Както г-н ван Флит и заместник-министър Сачева, които откриха конференцията, така и Н. Пр. ван Оорсхот, който направи заключителното изказване, подчертаха успеха на проекта и необходимостта да бъдат продължени неговите дейности. Те наблегнаха на много добре изпълнените дейности от Амалипе и координаторите по места на организацията, без чието усърдие и авторитет сред общността, успехът би бил невъзможен.

Трудовата миграция не е проблем, а част от свободното движение на хора и капитали, което е базисен принцип на Европейския съюз, каза в приветствените си думи Деян Колев. Проблем е това, че европейските държави пропускаме  да използваме възможностите, които предоставя трудовата миграция. Българските роми, които работят в Холандия, са мост между двете държави в поне три отношения. Икономически те допринасят за развитието на двете страни, бидейки работна рака в едната и изпращайки голяма част от спестяванията си в другата. Проблем е липсата на информация, в резултат на което те често работят в сивата икономика или са обект на експлоатация. При правилна междудържавна политика тези емигранти могат да се превърнат в мотор за разширяване на бизнеса на холандски компании в България, тъй като биха се завърнали в родината, работейки за същия работодател: това би бил типичен пример за ситуация, в която печелят и двете страни (“win – win”). В образователно отношение децата на емигрантите могат да бъдат мост между двете образователни системи и  да подпомогнат модернизацията и практическото ориентиране на българското училище. Вместо това, много често допускаме тези деца да отпаднат от училище, особено при завръщането си от Холандия в България. За нас както ромска организация е особено  важен и третия аспект на трудовата миграция – работещите по няколко месеца или години в Нидерландия български роми са мост на модернизацията в ромска общност, подчерта Колев. Те виждат с очите си как по-доброто образование води до по-високи доходи и пренасят това разбиране в България.

Емоционално и с много примери трима от регионалните координатори на Амалипе – Силвия Станчева от Шумен, Петър Малинов от Сливен и Александра Кирилова от Благоевград – разказаха за дейностите, които са организирали на терен. Техният опит бе обобщен от Борислав Божидаров (Старши сътрудник по трудова миграция,Нидерландско посолство) и Иван Тодоров (Координатор „Общностно развитие” в Център Амалипе). Това е най-добрата илюстрация защо са такива резултатите от нашето проучване, посочи Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”.

По време на заключителната сесия участниците дискутираха как да бъдат продължени дейностите по проекта. Ангажимент за това бе поет от Комисията за борба с трафика на хора и от други участници.

Нидерландският проект за трудова миграция бе финансиран от Министерството на труда на Кралство Нидерландия през 2015 – 2016 г. Той бе координиран от Холандското посолство в София в партньорство с МТСП и АЗ. Дейностите на терен бяха реализирани от Център „Амалипе” в 22 общини в цялата страна.

Презентация на проучването на резултатите от проекта, осъществено от Агенция „Алфа Рисърч” вижте тук.

Цялото проучване (на английски език) вижте тук  

Нoво начало

novo-nachalo1 - oпределено бе мястото на общностните центрове за социалното включване на младежите от селските райони Прочети още...